Nieuws

reünie 22 september 2018

Stichting Fakkelestafette Weert e.o. organiseerde zaterdag 22 september een reünie in de SooS. Eenieder die de de afgelopen 65 jaar op .....Wordt Financiële Fakkeldrager klik op banner

 

WELKOM BIJ DE FAKKELESTAFETTE WEERT e.o.

De Fakkelestafette Weert e.o. organiseert jaarlijks de herdenking van de bevrijding van Weert. Weert werd bevrijd op 22 september 1944 door het Engelse Suffolkregiment. Deze herdenking vindt elk jaar plaats op de derde zaterdag van september. Atleten van AV WEERT brengen het bevrijdingsvuur naar de monumenten in de regio.

DOELSTELLING

De Stichting Fakkelestafette Weert e.o. stelt zich ten doel het in stand houden van de jaarlijkse doden- en bevrijdingsherdenking in de gemeente Weert e.o. onder meer door een jaarlijks te houden fakkelestafette in Weert en de regio (Nederweert/Leudal/Cranendonck) en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn in de ruimste zin des woord.

ORGANISATIE

Het bestuur van de Fakkelestafette bestaat uit 5 personen: de voorzitter, de vicevoorzitter, de secretaris,penningmeester en lid. Daarnaast zijn er een achttal werkgroepen die elk een deel van de organisatie uitwerken. Elke werkgroep is verantwoordelijk voor dat stukje organisatie. Er wordt regelmatig vergaderd zodat iedereen op de hoogte is van de stand van zaken. Tevens worden in deze vergadering alle onderdelen in elkaar geschoven zodat er een goed draaiboek is.

De Fakkelestafette heeft een drietal "ambassadeurs". Hun taak is het proces volgen en daar waar nodig bij te stellen.

FAKKELLOOP

 In het jaar 2013 is er veel veranderd wat betreft de route. Ging men voorheen nog naar Brussel om het bevrijdingsvuur aan te wakkeren en liep men de route van de bevrijders door het Belgische land, nu blijft men in Nederland en wel in de eigen regio.

Het bevrijdingsvuur wordt opgehaald in de Sint Martinuskerk, in de Rumolduskapel worden drie fakkels met dat vuur ontstoken en 3 groepen atleten gaan dan op weg naar drie verschillende richtingen.

 

  

 

 

Route 1

Gaat via Nederweert-Eind naar Leudal (Heythuysen) en via Ospel weer terug naar Weert.

Route 2 

Gaat eerst naar Nederweert en dan naar Cranendonck.

Route 3 

Gaat via Stramproy naar Leudal (Hunsel) en komt over Swartbroek terug naar Weert.

Elke route is ongeveer 50 km. lang.

 

MONUMENTEN

Onderweg staat men stil bij 25 monumenten. Monumenten die zijn opgericht voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat kan zijn voor een vliegtuigbemanning die neergestort is, dat kan een oorlogskerkhof zijn, soms gaat het over burgerslachtoffers, soms staat er een monument op een plek waar hard gevochten is en waar veel soldaten hun leven lieten. En er zijn monumenten waar men stil staat bij het werk van verzetsgroepen van de gewone bevolking.. Elk monument heeft zijn eigen verhaal!

HERDENKING

Bij elk monument vindt een herdenking plaats. Leden van het "Comit" Oud Mariniers- en Wapenbroeders vormen een erehaag naast het monument. Atleten stellen zich in V-vorm op voor het monument. Schoolkinderen krijgen een plek vanwaar zij de activiteiten goed kunnen volgen.

De ceremoniemeester volgt een protocol waarin alle facetten van de herdenking zijn opgenomen: het openingssignaal klinkt, het bevrijdingsvuur wordt ontstoken, bloemen worden gelegd, er is één minuut stilte, the Last Post wordt geblazen, er volgt een korte toespraak, kinderen lezen een zelfgemaakt gedicht voor, het verhaal van het monument wordt verteld en als de trompettist het eindsignaal blaast, is de herdenking voorbij en gaat men op weg naar het volgende monument.

JEUGD

Het is een streven van de Fakkelestafette om jeugd bij het herdenken te betrekken. Op die manier wil men "als het ware het vuur doorgeven" aan de volgende generatie. Kinderen van groep 7 en/of 8 van de basisscholen worden middels een project aan het denken gezet over thema's zoals Vrede, Vrijheid, Verdraagzaamheid, Normen en Waarden.

In Weert mogen van elke school 2 kinderen mee naar Kamp Vught op de vrijdag voorafgaand aan de Fakkeltocht. Een aantal van hen gaat ook mee met de estafette zelf. Per route zijn er 6 kinderen en die hebben allemaal een taak.

Op andere plaatsen worden de schoolkinderen uitgenodigd aanwezig te zijn. Enkele van hen worden betrokken bij de activiteiten.

SPONSORING

De fakkelestafette is een "non-profit" organisatie. Men is afhankelijk van steun van gemeenten, bedrijven, middenstand en burgers. Die steun kan bestaan uit financiële middelen en uit materiele middelen (o.a. het beschikbaar stellen van vervoersmiddelen).


KORTE HISTORIE

De Fakkelestafette werd in 1952 opgericht door het bestuur van de Atletiek Vereniging Weert. In de beginjaren werd het vuur opgehaald in Maastricht. Na enige omzwervingen werd Brussel de plaats waar het vrijheidsvuur bij het Graf van de Onbekende Soldaat werd ontstoken. De fakkelestafette groeide uit tot een meerdaags evenement. De route die gevolgd werd was de bevrijdingsroute van de Geallieerden. In totaal werden er 28 monumenten bezocht.  

Sinds 2013 blijft de Fakkelestafette in de regio. Met name het veiligheidsaspect was doorslaggevend om te veranderen.

In 2017 wordt de 65ste fakkelestafette gelopen.